fredag 19 juni 2015

Avresedag.

Kl 17:00 kommer Jörgen, Pekka och Anders förbi och vi börjar resan mot Stockholm och Arlanda. Vi svänger dock först förbi Sollentuna där Jörgens släkting bor då han sedan skjutsar oss till Arlanda och tar sedan hand om Jörgens bil. Vi är framme på Arlanda ca 18;45 och då vårt plan går kl 21:05 har vi gott om tid. Tur det för här börjar strulet. När vi försöker checka in får vi beskedet att de inte kan matcha vår bokning mot elektroniska biljetter. Vi blir därför skickade till en annan lucka där de börjar göra om hela våran bokning. Detta tar ca 1 timme men tillslut får vi våra boarding passes för den första resan ner till London. Dock kunde de inte checka in oss på resan mellan London och LA så vi får beskedet att vi måste checka in även nere i London.
Flygresan går smärtfritt och vi är även snabbt förbi tullen i London. Lite för snabbt för nu får vi i stället stå och vänta på bussen som ska ta oss till vårt hotell. Då vi har lite tid över passar vi dock på att käka lite så tiden går ändå fort. Bussresan är dock ett kapitel för sig. Det visar sig att detta är den sista turen för dagen och det märks på chauffören. Han vill verkligen hem. En bussresa som enligt tidtabell skulle ta ca 9 minuter går nu på typ hälften. Det kändes som plattan i botten hela vägen och jag är ganska säker att han åkte mot rött åtminstone 2 ggr. Vi kommer dock fram helskinnade och kan checka in på Holiday Inn Express Heathrow terminal 5. Rummen är väldigt fina. Sängen är dock som den brukar vara på hotell i London. Liten samt asmjuk. Du vet en sån där säng som man studsar ur om man vänder sig för snabbt. Lyckas dock somna tillslut men det blir väldigt ryckig sömn då jag bl a vaknar av att jag slår handen i väggen när jag vänder mig i sömnen. Har blodiga knogar som bevis.


Kl 06:05 vaknar jag för sista gången och Jörgen är redan uppe. En snabb dusch senare sitter vi nere på frukosten och avnjuter toast och yoghurt. En ganska typisk engelsk frukost men väldigt lite att välja på. Som pålägg fanns smör, ost och en massa olika slags marmelad.


Kl 07:30 går vi ombord på bussen som tar oss tillbaka till flygplatsen. Denna gång går det betydligt lugnare och vi är kommer fram utan att vi ska behöva vara rädda.
Incheckningen flyter också på bra och vi är ganska snabbt igenom säkerhetskontrollen. Dock blev Jörgen utvald för extra koll av resväska. Han blev dock godkänd.
Efter en liten tågtur mellan byggnad A och C når vi snart vår gate och det visar sig att de redan har börjat boarda trots att det är över 45 minuter kvar innan det ska gå. Planet är dock ett A380 och det tar väl en stund att få ombord 800 passagerare.


Flygresan mellan London och LA tog ca 10,5 timmsar. Under denna tid var det mycket ryggsmärtor men det gick att stå ut pga riktigt bra underhållningssystem samt helt och benutrymme. För Jörgen var det dock lite jobbigt då han bokat 2 platser för att få mer utrymmen men armstödet mellan hans 2 platser går inte att fälla upp helt. Han får därför sitta med armstödet fastkilat i armhålan hela resan.


Vi landar i LA ca kl 13 lokal tid. Att passera customs går hur smidigt som helst. Det är helt klart den bäst organiserade flygplatsen som jag landat på i USA hittils. Alla som hade ESTA fick gå till en kiosk. Svara på några frågor på skärmen, läsa av passet, ta fingeravtryck och en bild. Detta gjorde sen att den vanliga passagen med personlig kontroll gick mycket snabbare. När vi kommer ner till väskbandet är dessutom våra väskor redan där så vi kan snabbt ta oss ut från flygplatsen och leta upp busshållsplatsen för att ta en buss till biluthyrningen. Här blir det lite väntetid då det inte riktigt fungerar som i t ex Vegas. Varje biluthyrningsbolag har sina egna bussar och just det bolaget vi hade missade vi precis och fick därför vänta ca 10 min på en ny. Som tur var det i alla fall inte så jättevarmt så det gick bra att stå där ute och vänta.
Bussen kommer tillslut och vi åker mot biluthyrningen. Här märker man dock ganska snabbt anledningen till att jag verkligen inte gillar LA. Resan på ca 2 km tar typ 30 minuter pga bilköer. Det kryper fram.
Framme hos biluthyraren visar det sig dock att klockan bara hunnit bli 15:00 och då vi har bilen från 16:00 enligt bokning så får vi välja på att vänta en timme eller betala en full dags hyra för att få ut bilen tidigare. 48 dollar ville de ha av oss för detta. Vi valde första alternativet och kunde efter 1 timmes väntan få vår bil. Denna gång har vi en Dodge Grand Caravan. En minivan med 7 säten. Vi tyckte det var lika bra att ta en stor bil då vi ska på roadtrip och kommer ha en hel del bagage.


Vi kör från flygplatsen på lite småvägar för att ta oss till motorvägen som ska ta oss ur LA till Vegas. Det rullar på bra fram tills vi kommer till motorvägen. Här börjar köerna. Enligt Google maps skulle det ta ca 4 timmar och 8 minuter att åka mellan LAX och Las Vegas. Det tog oss typ 3 timmar att bara ta oss ur LA och då hade vi fortfarande över 30 mil kvar till Vegas. Jag hatar verkligen LA. Helt sjukt att det kan bildas så mycket köer och gå så sakta på 6 filiga motorvägar.


Ca 23:40 kommer vi fram till Las Vegas skylten. Dvs ca 7:40 efter vi lämnade biluthyraren i LA. Här tar det dock inte slut. På motorvägen genom Las Vegas har det hänt en bilolycka ca 5 min innan vi kommer dit. Vi upptäcker det försent och hamnar i en ny bilkö. Denna motorväg är också 6 filig men pga olyckan måste de trycka ihop det till 2 filer för att passera olyckan. Detta skapar kaos och såklart långa bilköer. Det tar ca 1 timme att ta sig från Desert Inn till Sahara.och detta tar normalt ca 2 minuer i motorvägsfart.


Strax för kl 1 är vi dock framme i Downtown Las Vegas och kan checka in på Four Queens resort and casino. ca 41 timmar sedan vi startade hemma i Västerås. Rummen på Four Queens är dock väl över förväntan. Riktigt stora, rent och väldigt sköna sängar. Badrummet är kanske inte det största men det funkar. Är riktigt nöjd än så länge.  

Inga kommentarer: